Cvetna esencija – kratak opis pojedinačnih Bahovih cvetnih esencija

"Prva pomoć", za urgentne situacije
Među Bahovim cvetnim esencijama postoji samo jedna unapred napravljena mešavina od pet esencija (Rescue Remedy).

To je kombinacija koju zovemo "Prva pomoć", jer joj je to glavna namena. Ova kombinacija nam pomaže da ostanemo pribrani u situaciji koja je stresna za nas ili da povratimo pribranost nakon nekog šoka ili traumatskog iskustva. "Prva pomoć" može biti korisna i u onim situacijama koje nisu šokantne ili traumatične, ali koje nas lako izbacuju iz ravnoteže pa smo manje efikasni ili smo potpuno disfunkcionalni.

Dakle - da zadržimo ili povratimo pribranost!

"Agrimony" za konstruktivno suočavanje sa problemom
Ne volite konflikte, ne volite ni da pričate o problemima.

Radije bi da sve ono što ne valja ili ono što vam se ne sviđa ‘'sklonite pod tepih''. Možda su vam drugi rekli kako uvek ''zabijete glavu u pesak kao noj'' kad god je gusto. Ako ste vi neko kome treba sposobnost da se otvorenih očiju, bez izbegavanja ili bez umanjivanja problema suočite sa izazovom i konačno rešite problem umesto da ga potiskujete, onda je Agrimony cvetna esencija dobra podrška za to.

"Aspen" protiv napada strepnje (anksioznosti)

Ovo je cvetna esencija za ona naša neprijatna iskustva kada smo suočeni sa neizvesnošću pa nas tada preplavi strepnja da bi nešto loše ili nešto strašno moglo da nam se desi.

Za sva naša neprijatna iskustva sa napadima straha i anksioznosti (strepnje), kada samo slutimo ili iščekujemoda bi nešto opasno, ali ne znamo šta, moglo da nas zadesi.

Osećamo se potpuno nezbrinuti pred tom pretnjom. Aspen je dobar oslonac u tim situacijama.

"Beech", o nepodnošenju

Kada se nađemo u situaciji da nam se nešto baš ne sviđa, a nemamo moć da to promenimo ili da bar definitivno izbegnemo, onda nam dobro dođe veština tolerancije.

Podrazumeva našu sposobnost da bez mnogo napora podnesemo druge ljude i situacije koje nam nisu po volji, a ne možemo da ih promenimo.

Kad, recimo postoji razlika u godinama, ili u polovima, u političkim programima; ili u iskustvu i navikama; kada se ''sudaramo'' sa onima sa kojima živimo i radimo, a naše kritikovanje ili gunđanje postane kontraproduktivno.

"Centaury", bolećivost prema drugima

Kada volimo da svima drugima oko nas bude dobro i udobno, pa na sebe počnemo da preuzimamo, onako bez mere, sve njihove obaveze i zadovoljavamo sva očekivanja za koja mislimo da ih oni imaju. Interes drugih uvek preči od našeg sopstvenog.

Zaboravljamo na sebe i više ne umemo da kažemo ''Ne''.

Kao da se svojevoljno prepustimo ropstvu i bespogovornoj poslušnosti. Ova cvetna esencija pomoći će da izađemo u susret drugim osobama onda i na način koji je u skladu i sa našim interesima ili mogućnostima.

"Cerato", protiv nesigurnosti u sopstvene odluke

Za sva ona iskustva kada mislimo da nam je potreban oslonac na mišljenje druge osobe, iako nam je sasvim jasno šta ustvari treba da radimo. Zapitkujemo druge šta oni misle o toj našoj ideji ili odluci tražeći od njih samo potvrdu da smo u pravu, da je to što radimo u redu?

Nesigurnost u sopstveni sud, odluku, intuiciju.

Cerato je cvetna esencija koja će nam pomoći da steknemo i potvrdimo poverenje u sopstveni sud i odluke.

"Cherry Plum", protiv gubitka samokontrole

Verovatno se i vama desilo da vas ''spopadne žuta minuta'', da u strahu ili besu izgubite kontrolu nad sobom pa kažete ili učinite nešto zbog čega se posle duboko kajete.

Ako ste skloni ovakvim ispadima besa,

bez obzira da li imate 3 ili 53 godine starosti, ova cvetna esencija će biti savršen pomagač da sopstvene misli, reči, osećanja i postupke dovedete pod svoju kontrolu.

"Chestnut Bud", za nezrelost i sklonost ponavljanju grešaka

Ovo su ona naša iskustva kada smo ponovo zatečeni neprijatnim posledicama zbog toga što smo nešto opet uradili ili što smo propustili da uradimo.

Pogrešili smo, a ne shvatamo u čemu je greška, gde grešimo.

Chestnut Bud je divan podsticaj za naše intelektualno, emotivno i socijalno sazrevanje.

"Chicory", protiv posesivnosti i ljubomore prema bližnjima

Bogata emotivna razmena sa dragim i bliskim ljudima, ali i insistiranje da ta ljubav i naklonost bude uzvraćena. Sklonost posesivnosti i sebičnosti i kontroli bližnjih.

''Pomoći ću ti, ali ako mi kažeš koliko me voliš''... ''Kako si tako nezahvalna, a znaš koliko sam bio spremn da se žrtvujem za tebe.''

Ova cvetna esencija oslobodiće našu prirodnu sposobnost da nesebično volimo svoje bližnje bez opterećenja da li će nam se to isplatiti ili ne.

"Clematis", kada smo odsutnost duhom

Zamislite devojčurka kako na sred nekog školskog časa iz matematike odsutno gleda zadatke a u mislima je na mestu koje je i u prostoru i u vremenu jako daleko od aktuelne situacije.

Ako ste i vi neko ko se malo izgubio u vremenu i prostoru, osećate se dezorijentisano ili ošamućeno,

da treba da se ''uzemljite'' i živite ovde i sada, ova cvetna esencija biće dragocena pomoć.

"Crab Apple", protiv preterane pedanterije
Lepo je kad je čovek sklon redu i čistoći.

Nije lepo niti lako kada se insistira na tome bez obzira na okolnosti ili svrhu. Tada počnemo da trpimo i mi koji insistiramo na tom redu i čistoći, ali i oni oko nas koji sa nama dele isti prostor. Ako ste neko ko mora da broji svoje korake, da dezinfikuje svoje ruke,  nipošto ne sme da se rukuje sa drugima, izrazito gadljiv i užasnut mogućnostima da se uprlja ili da se inficira, jednom rečju ako ste izgubili meru u sređivanju i čišćenju sebe i prostora, onda je Crab Apple cvetna esencija izbor za vas.

"Elm", u krizi samopouzdanja

Znate za one situacije kada se osećamo kao da nas situacija ili predstojeći zadatak prevazilazi i da se pitamo da li ćemo moći?

Kada posumnjamo u svoje sposobnosti jer nas prevazilazi ili obim posla ili stepen odgovornosti koji treba da preuzmemo da bismo zadatak uspešno obavili?

E, to je prava prilika da se podupremo cvetnom esencijom Elm-a i tako udruženi dođemo do rezultata.

"Gentian" protiv sumnje u ponovni pokušaj

Jedna od tipičnih situacija u kojima pokažemo svoju malodušnost je onda kada treba ponovo pokušati nakon prethodno neuspelog pokušaja.

Pojavi se sumnja da li ćemo uspeti ovaj put? Da li se isplati ponovo pokušati?

Sumnju bi najlakše otklonili kada bi nam neko dao garanciju da ćemo naredni put uspeti u svojoj nameri. Kada nema garancije, sumnja nas tera da razmišljamo o tome da li je možda bolje odustati od svega. Gentian cvetna esencija je podrška koja će nas odvesti u novi pokušaj sa punom nadom da ovaj put može biti bolje ili drugačije.

Gorse protiv pesimizma

Pesimizam je autoblokada zasnovana na potpunom gubitku ili odsustvu nade da je nešto moguće.

Ovo je blokada koja nas čini potpuno nedostupnima za sve nove šanse koje svakodnevnica sobom nosi.

Zbog te nedostupnosti naš će život biti osiromašen, tj. ostaćemo ''kratkih rukava'' ne zato što nije bilo šansi i prilika, nego zato što smo ih obezvredili. Gorse cvetna esencija je ''svetlo na kraju tunela''.

Heather protiv egocentričnosti i usamljenosti

Toliko nam teško pada samoća da nismo sposobni da je podnesemo i zato stalno tražimo publiku.

Kao da je samoća isto što i usamljenost.

A nije. Biti sam i biti usamljen nije isto. Ova esencija pomaže da napravimo kontakt sa svojom suštinom, svojim bićem i da dobijemo odgovor na pitanje Ko sam ja? Kome pripadam? Sa takvim odgovorima nećemo više srljati u kontakt sa bilo kim, otimajući tuđu pažnju. I sami sebi bićemo sasvim dobro društvo. Oslobodićemo se prisile da moramo svakom biti u centru pažnje da bi smo opstali.

Holly protiv osećanja neprijateljstva

Neprijateljstvo može biti pokazano na razne načine, rečima ili postupcima, besom, ljubomorom, zavišću, pakošću, mržnjom, osvetoljubivošću...

Zakon privlačenja najlakše se iskusi kroz Holly stanje.

Negativno privlači negativno. Esencija Holly je osvajanje sasvim novih vidika sopstvenog postojanja - ispunjenost ljubavlju i doživljaj celine sa svime što nas okružuje. Holly potencira sve ono što je najlepše u nama, privlačeći tako ono drugo lepo i najlepše iz našeg okruženja.

Honeysuckle protiv nostalgije

Za one periode u životu kada se sa tugom sećamo nečega što nam je bilo važno ili dragoceno, a čega više nema ili bar mi mislimo da nema.

Kao da je sve što je valjalo ostalo za nama, u prošlosti.

Nostalgija je zavodljivo osećanje zbog kojeg nam ni sadašnjost ni budućnost nemaju mnogo vrednosti. To nam onda oduzima motivaciju da dalje živimo i punim plućima učestvujemo i stvaramo našu svakodnevnicu i našu budućnost.

Hornbeam protiv odugovlačenja

Znate za ono: Sutra ću! Ili: Od ponedeljka ću! Pa tako prođe jedan ponedeljak, pa drugi, a mi nikako da započnemo sa stvarima koje treba uraditi. Odgodimo to za neku ''bolju'' priliku.

I što više odlažemo kao da je sve teže započeti.

E, pa taj začarani krug lako se prekida cvetnom esencijom Hornbeam. Oslobodi nam motivaciju za akcijom i tako pobedimo onu početnu inertnost.

Impatiens protiv nestrpljenja i brzopletosti
Nekima od nas to je karakterna osobina da smo brzi, puni energije, da možemo da uradimo više stvari odjednom.

A neki drugi su postali ubrzani zbog stila života koji žive. I jednima i drugima bi jako značilo kada bi dan trajao 25 sati! Da bismo se uskladili sa realnim protokom vremena, da bismo mogli da budemo strpljivi i sistematični kad to situacija zahteva od nas, Impatiens je esencija na koju treba da se oslonimo.

Larch za zidanje samopouzdanja
Samopouzdanje se stiče življenjem života.

Prebrodimo i rešimo jednu situaciju, pa drugu, pa stodrugu. I kad se osvrnemo, shvatimo, zaključimo, osetimo da smo mi neko na koga možemo da se oslonimo. Nema samopouzdanja bez iskustva. Ako smo skloni da izbegavamo izazove zato što nemamo samopouzdanja, onda je Larch prava esencija za nas. Larch cvetna esencija će nam biti saradnik uz koga ćemo početi da se suočavamo sa onim što nam je činiti. Tako ćemo početi sticati rezultate i na osnovu njih graditi samopouzdanje.

Mimulus za hrabrost

Zahtevna je ova svakodnevnica, suočavamo se s različitim izazovima i neprijateljima.

A još ako smo stidljivi ili plašljivi kao osobe?!

Treba biti hrabar da bi mogli uprkos strahu koji prati neke naše korake da se suočimo sa izazovom ili da se izborimo za neke svoje zahteve, želje ili ideje. Na putu gde je potrebna hrabrost, Mimulus cvetna esencija je pravi putokaz.

Mustard protiv napada tmurnog raspoloženja

Postoje okolnosti koje nam sasvim idu na ruku, koje su blage ili povoljne, a da, uprkos tome, naše raspoloženje naglo splasne i pretvori se u neki mračan oblak za koji uopšte ne znamo od kuda je naišao.

Ako ste skloni ovim iznenadnim napadima mračnog ili ''kiselog'' raspoloženja za koje nemate objašnjenje

Mustard je cvetna esencija koja će takve epizode prorediti, značajno smanjiti intenzitet i na kraju sasvim eliminisati.

Oak protiv tvrdoglavosti

Kada uporno radimo nešto i to donosi rezultate, onda je to vrlina koja se zove istrajnost.

A ako uporno radimo nešto što ne donosi rezultate onda je to mana koja se zove tvrdoglavost.

Eto, kada nam tvrdoglavost počne donositi ozbiljne zdravstvene probleme i sukobe sa okruženjem, vreme je da se uzme esencija Oak-a.

Olive protiv umora i iscrpljenosti

Posle nekog napornog ili dugotrajnog umnog ili fizičkog rada, pojavi se umor. Njega je najlakše eliminisati odmorom ili snom. Ako ne saniramo simptome umora, pojavi će se iscrpljenost.

Neka bolest takođe može biti izvor iscrpljenosti za nas.

Da se to ne bi desilo - odmorite se kad osetite umor. Ukoliko hronično nemate priliku da se odmorite, zbog stila života koji živite, onda je cvetna esencija Olive pravi saradnik.

Pine protiv razornog osećanja krivice
Da li je nešto greh ili greška?

Ako ne znate da ih razlikujete, lako ćete svoje greške tretirati kao greh i životariti pod bremenom tegobnog osećanja krivice. Esencija Pine će biti kvalitetan putokaz o tome šta je greška, da li postoji i koliki je vaš udeo odgovornosti za tu grešku i kako smanjiti štetu od učinjene greške. Izviniti se, nadoknaditi štetu kada je moguće i voditi računa da se greška ne ponovi su konstruktivni i dovoljni koraci nakon učinjene greške. Ove korake naučićete uz esenciju Pine.

Red Chestnut protiv preterane brižnosti za bliske

Jedno je biti brižan, a drugo je biti prebrižan.

Jedno je konstruktivno, drugo je destruktivno.

Gde je granica između njih, šta je prava mera brižnosti i na koji način je koristiti naučićete uz esenciju Red Chestnut.

Rock Rose protiv straha koji parališe

Nešto može da nas uplaši, a nešto da nas užasne.

Hteli bi da vičemo, ali glas ne ispuštamo; da bežimo, ali nas noge ne slušaju.

Za ovakve, osnovane ili iracionalne, epizode horora koristimo esenciju Rock Rose-a da eliminiše posledice takvog iskustva i tako omogući da povratimo visok prag nadražaja, a time i sposobnost podnošenja frustracija svakodnevnog života.

Rock Water, o sopstvenom perfekcionizmu
Dobro je biti principijelan čovek.

Takva osoba je predvidljiva, dosledna, insistira na sopstvenom perfekcionizmu, disciplinovana i služi kao primer drugima. Ova esencija daje nam rešenje za one okolnosti kada nije moguće ili kada nije bezbedno slepo se pridržavati svojih principa ili kada perfekcionizam postane sam sebi cilj i pređe u fanatizam.

Scleranthus protiv kolebljivosti
Za našu sklonost kada se kolebamo i dvoumimo između stvari tražeći savršeno rešenje.

Ova esencija nas uči da postanemo praktični i sposobni da pravimo izbore birajući ono što je bolje za nas ili makar manje loše po nas, jer je savršenih rešenja malo u svakodnevnom životu.

Star of Bethelhem da nas uteši posle gubitka

Kada tuga i osećanje da nismo srećni blokira našu svakodnevnicu.

Ili ne možemo da plačemo jer su nam se suze zaledile u srcu nakon što smo izgubile nekog ili nešto nama dragoceno.

Pa čak i kad nam treba neko da nas uteši - to je kvalitet ove esencije.

Sweet Chestnut protiv utučenosti i očaja

Sve smo uradili da sprečimo da izgubimo ono što nam je važno i najbitnije. Da se izborimo za nešto što nam je najbitnije.

I nije nam uspelo. I sad ne znamo kako dalje da živimo.

Kao da smo došli do kraja puta, kao da smo saterani pred zid. Da bismo ponovo pronašli smisao daljeg života i izborili se sa očejem uprkos traumi koju smo doživeli, Sweet Chesnut cvetna esencija biće odličan izbor.

Vervain, priča o našoj sklonosti da ''ispravljamo krivu Drinu''

Divno bi bilo kada bi svet izgledao onako kako to jedan idealista zamišlja - bez nepravde, bolesti i siromaštva.

Svet po meri za sve.

Vervain je esencija koja će nam pomoći u epizodama nadahnuća kada smo spremni da se sukobimo sa celim svetom da bismo ostvarili ideje za koje smo spremni i život dati. Da ne sagorimo u uzaludnim pokušajima da iskorenimo nepravdu i patnju u svetu.

Vine za zdravo liderstvo, protiv tiranije

S lakoćom se snalazimo u svetu oko nas, moćni smo i drugi nas često biraju za predvodnike. Jedno je biti lider, a drugo tiranin.

Kako naći meru između komandovanja i insistiranja na slepoj poslušnosti?

Vine esencija pomaže kada nam se koraci prepletu i umesto da vodimo, počnemo da gazimo druge.

Walnut za adaptaciju na novo

Kada god se prilike značajno promene, tada moramo da uložimo napor da prestanemo da se oslanjamo na stare navike ili običaje i da počnemo sa usvajanjem novih navika.

Ukoliko nismo adaptirani, onda smo negde u raskoraku, između pre i sada.

A ta pozicija nas čini ranjivima zbog čega lako podlegnemo pod uticaje tuđih ideja, postanemo povodljivi. Da bi taj prelaz bio efikasan, da bi se skladno uklopili u novonastale okolnosti treba birati cvetnu esenciju Walnut-a.

Water Violet, konflikt autonomije i bliskosti sa drugima

Neki od nas jako cene svoju privatnost i individualnost.

Sami sebi možemo biti najbolje društvo.

Esencija W.Violet ponudiće rešenje za one situacije kada nam takva izolovanost donese epizode usamljenosti.

Da nam pomogne da spoznamo kako bliskost sa drugima ne isključuje nužno autonomiju i ličnu slobodu, pa ne moramo da se branimo nadmenošću niti arogancijom.

White Chestnut protiv opsedajućih misli

Znate one situacije kada nam se neka briga, svađa ili neprijatnost nametne, pa ne možemo da prestanemo da mislimo o tome.

Uveče legnemo sa tim mislima, ujutro nas prvo one dočekaju.

Hteli bismo da ih se oslobodimo, ali smo bespomoćni pod njima. Ova cvetna esencija nam je saveznik i oslobađa nas te bespomoćnosti. Unosi red i spokoj u našoj glavi.

Wild Oat za spoznavanje smisla sopstvenog postojanja

Za one faze života kada nam treba neki krupan putokaz u životu.

Putokaz koji će pokazati koji je smisao sopstvenog života, koji su naši talenti i šta će nas najviše ispuniti u životu.

I kako da to realizujemo. Za epizode u životu kada smo dezorijentisani, shvatamo da nešto treba da menjamo, a nemamo pojma u kom pravcu da se menjamo - eto to je prilika da se oslonimo na ovu cvetnu esenciju.

Wild Rose protiv lenjosti i predaje

Za one naše epizode nezainteresovanosti za zadatak ili uopšte za dane koji su pred nama.

Kada nas je preplavila lenjost jer nam je splasnula radoznalost, a time i motivisanost da nešto naučimo ili uradimo.

Ili, još gore, smo se sasvim prepustili dešavanjima, nezainteresovani za posledice tog prepuštanja. Da nam probudi ''životni impuls'', za to nam služi ova esencija.

Willow da oprostimo i krenemo dalje sa životom

Nepravda je sastavni deo svačijeg iskustva.

Neki postupci protiv nas mogu biti krupni, začajni, mogu da nas blokiraju.

Tražimo satisfakciju, bilo bi nam dovoljno i priznanje da je učinjena greška ili izvinjenje, ali nismo uvek te sreće da ga dobijemo. Za takve situacije kada treba smoći snage i naći načina kako da pređemo preko nečijeg postupka i štete koja nam je time naneta, kada znamo da treba da oprostimo da bi nastavili sa životom, ali ne znamo kako to da uradimo - cvetna esencija Willow je najbolji izbor.

Bahov Centar, Mount Vernon, i danas je aktivan kao mesto  za obuku budućih praktičara i za pružanje usluge individualne konsultacije. Nalazi se u selu Brightwell cum Sotwell, blizu Oksforda, UK.

Informacije, ponudu knjiga i besplatnog preuzimanja tekstova koje Centar nudi možete pogledati na www.bachcentre.com.